— bli med på miljølaget!
Reis klimavennlig, kom i form og vinn premier!
Buss - miljøvennlig og rimelig

Buss - miljøvennlig og rimelig

Publisert 16.06.2014

En buss kan erstatte 50 biler og en kilometer kø.

– Bussen er et rimelig og ikke minst et miljøvennlig alternativ til privatbil. I Kristiansandsområdet tilbys mer enn 1100 daglige avganger i ukedagene. Bussene går oftere enn mange tror, sier Thomas Ruud Jensen, utviklingssjef hos AKT (Agder Kollektivtransport AS).

Busstilbudet i Søgne, Songdalen, Vennesla og Kristiansand er styrket de siste årene. På flere strekninger er det seks avganger per time i rushtiden.

– Tilbudet utvikles i tråd med etterspørselen, men også styrt av økonomiske rammer. Det er for eksempel relativt få reisende  med buss mellom Kvadraturen og Andøya. Derfor går det kun én buss i timen utenom rushtiden. På andre strekninger opplever reisende at det er trangt på bussen. Ved slike avganger dublerer vi. Det vil si vi kjører flere busser på samme avgang, sier Jensen.

– Er det dyrt å reise med buss?

– Alt er relativt. I snitt blir alle bussbilletter subsidiert med 20 kroner. Å kjøpe enkeltbillett med kontanter om bord på bussen er dyrest. For de som tar bussen ofte, er det lønnsomt å kjøpe periodekort, men dette kan en voksen reise så mye han vil i Kristiansandsområdet for 780 kroner eller i hele Agder for 1490 kroner. 

Flexikort er også et godt tilbud, det gir opptil 50 prosent rabatt sammenliknet med enkeltbilletter. Prisen på 20 reiser i Kristiansandsområdet er 410 kroner, sier Jensen.

I denne sammenheng er det verdt å merke seg at det å eie og bruke en bil i gjennomsnitt koster over 95.000 kroner årlig, ifølge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

– Du kan reise ganske mye med buss for det beløpet, sier Jensen.

Dessuten er det miljøvennlig å reise kollektivt. De nyeste bussene til Nettbuss forurenser også atskillig mindre enn forrige generasjon busser. Fra januar 2011 er den årlige reduksjonen på 68 tonn Nox og 2 tonn med svevestøv (PM).

–  Det betyr renere luft, noe som igjen for eksempel betyr at små barn blir mindre eksponert for lokal forurensing og har mindre risiko for å utvikle luftveislidelser som astma, sier Jensen. 

Les mer på www.akt.no


[Tilbake]
article_image
27
okt
Hvem kjører grønnest i år?
"Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder" er en av de flinkeste lagene i Jeg kjører grønt kampanjen så la...
Les mer
article_image
14
okt
Vinnere til supertirsdag
12. oktober var supertirsdag, og 424 deltakere har registrert grønne reiser! Her er vinnerne.
Les mer