— bli med på miljølaget!
Reis klimavennlig, kom i form og vinn premier!

Spørsmål og svar 2021

Publisert 14.05.2020

Hva er «Jeg kjører grønt»?
Jeg kjører grønt er en holdningskampanje og en mulighet for deg som bor eller jobber i Kristiansand til å vinne premier mens du kjører grøntDu kjører grønt når du går, sykler eller bruker kollektivtransport når andre kjører bil. I år varer kampanjen fra 01. september til 30. november. Formålet er å bidra til reduserte utslipp av klimagasser, bedre folkehelsen og begrense lokal forurensning. Jeg kjører grønt er ett av mange virkemidler for å oppnå nullvekst i biltrafikken.

Kampanjen består av en individuell del med registrering av grønne reiser, og en lagkonkurranse. Alle kan danne lag for eksempel sammen med familien, venner eller kollegaer. 

Hvem kan delta? 
Alle som bor, jobber eller studerer i Kristiansandsregionen kan delta. Regionen består av Kristiansand, Vennesla,
Lillesand, Birkenes og Iveland. Også elever ved videregående skoler kan delta. Aldersgrensen er 18 år, slik at bare de eldste elevene kan delta. Det skyldes at selskapene som distribuerer Jeg kjører grønt-applikasjonen vil skjerme ungdom fra presset som premier kan utgjøre. Vi ser annerledes på det: Kampanjen har en del premier, men de trekker ikke i kommersiell retning. Jeg kjører grønt-kampanjen vil derfor prøve å senke aldersgrensen, fordi det er viktig å gi ungdom muligheter til å vise klimaansvar.

Gratis
Det koster ingenting å delta i kampanjen.

Når kan jeg melde meg på?
Kampanjestart er 01. september, kl. 07.00. Fra denne datoen kan du registrere poeng. Men du kan melde deg på allerede 
mandag 23. august. Kampanjen varer til og med 30. november.

Hva er en grønn reise?
Å reise grønt er å sykle, gå eller ta buss/tog i stedet for å kjøre bil, fly, eller annet motorisert framkomstmiddel. El-sykkel og el-sparkesykkel regnes som grønne fremkomstmidler.

Rene trimturer registreres ikke, for eksempel tur med hunden, eller en treningstur på sykkel fra egen bolig og tilbake. En reise på sykkel eller med buss/tog til turens utgangspunkt regnes derimot som en grønn reise – for eksempel sykling til naturområde for å gå på tur.

Gjelder turer med el-bil?
Tur med el-bil gjelder ikke som grønn reise i vår kampanje. Folkehelse er en viktig del av kampanjen, og kjøring med el-bil medfører ikke fysisk aktivitet og gir ikke helsegevinst. El-biler bidrar dessuten også til klimagassutslipp, tilsvarende rundt 50 prosent av utslippet fra en fossilbil. Det er fordi el-biler og batterier trenger energi for å produseres, og de transporteres langt. Batteriene må også lades, noe som øker den samlede energiproduksjonen.

Gjelder reiser i utlandet?
Grønne reiser i utlandet gir ikke poeng. Reiser man for eksempel til Thailand med fly, gir det ikke mening å gi poeng for en busstur til flyplassen. Også i 2021 bør vi dessuten ta ferie innenlands på grunn av korona-pandemien.

Gjelder bare reiser til og fra jobb?
Husk at ALLE grønne reiser teller – ikke bare til og fra jobb. Du kan for eksempel reise grønt til skole, butikk, barnehage, trening, besøk, kino, teater, konserter, utstillinger, idrettsarrangementer, båthavn og så videre. 

Poengskalaen

1 poeng: En reise til fots, med sykkel eller buss/tog (for eksempel reise hjemmefra til butikken eller til jobb).
2 poeng: En tur-retur-reise til fots, på sykkel eller med buss/tog (for eksempel reise hjemmefra til jobb og tilbake).
3 poeng: Bilfri dag (uansett ukedag). Bilfri vil si at du verken kjører bil selv, eller er passasjer i bil eller taxi.
15 poeng: Flyfri måned. Det gjelder alle månedene kampanjen varer - august, september, oktober og november. 

Bærekraftmåler
Bærekraftmåleren viser deg hvordan du ligger an til å være bærekraftig uke for uke (12 poeng pr. uke). Skal du bli bærekraftig i hele kampanjeperioden, må du opparbeide deg minst 180 poeng. En bærekraftkurve beveger seg fra dag til dag, etter hvor mange poeng du registrerer. Så lenge du er i grønn sone, ligger du an til være bærekraftig i inneværende uke. Er du stadig nede i grå sone, vil du slite med å bli bærekraftig i hele perioden.

Supertirsdager
I 2021 har vi tre supertirsdager med doble poeng for grønne reiser: Tirsdag 14. september, 
tirsdag 12. oktober og tirsdag 09. november. Alle som har registrert grønne reiser eller bilfri dag på supertirsdagene, blir med på trekning av 30 premier, altså 10 premier hver supertirsdag.

Hvordan registrerer du poeng?
Du registrerer poeng via appen eller ved å logge deg inn på jegkjorergront.no. Begge steder har en kalenderfunksjon som gjør at du når som helst kan legge til grønne poeng for dager du har glemt å registrere. Dersom du har lagt inn en grønn reise på feil dato, kan du trekke fra eller legge til poeng. Bruk pluss- og minustastene for å legge til og/eller trekke fra poeng.

Kan jeg bytte reisemiddel?
Du får ikke ekstra grønt poeng ved å bytte transportmiddel underveis til et reisemål. Du kan for eksempel ikke få ekstra poeng ved å sykle én del av strekningen og så ta buss resten av reisen.

Er det en minstegrense for reiseavstand?
Jeg kjører grønt har ingen nedre kilometer-grense. Men reisen må være så lang at man kunne vurdert å kjøre bil, eller at det gir mening å ta bil. (Å kjøre bil 2–300 meter gir i de aller fleste tilfeller ikke mening.)

Hva kan jeg vinne?

Sjekk alle kampanjens premier!

Hvordan melder jeg meg på?
I kampanjen er det individuell påmelding. Det er to påmeldingsmåter:

1) Via Jeg kjører grønt-appen (App Store/Google Play).

I appen kan du velge å melde deg på med Facebook-kontoen din eller via e-post-kontoen din. I år kan du gjøre alt i appen, også oppdatere profilen din.

Har du deltatt tidligere, blir du påmeldt når du logger inn på appen via Facebook eller med e-post/passord. Du må likevel oppdatere profilen din og deretter lagre.

Har du ikke har deltatt tidligere, fyller du ut personalia-skjema i appen og lagrer. Så er du påmeldt. Du vil få en automatisk e-post som bekrefter at du er påmeldt.

2) Du kan melde deg på via vår nettside jegkjorergront.no.

Har du deltatt tidligere, kan du logge deg inn med e-post-adressen din og passord. Har du glemt passordet, trykker du på «glemt passord». Deretter får du tilsendt en lenke. Klikk på den og velg nytt passord. Hver gang du glemmer passordet, får du en lenke og må velge nytt passord. Dette skyldes krav om økt datasikkerhet. Skulle det oppstå problem med å få tilsendt passord på e-post, kan du velge å få tilsendt passord på SMS.

Har du ikke deltatt tidligere, klikker du på «Bli med nå» i toppmenenyen på forsiden til jegkjorerergront.no  Fyll ut personalaskjema. Kryss av for nyhetsbrev og kontakt ved neste års kampanje. Så er du påmeldt. Du vil automatisk få tilsendt en e-post-bekreftelse om at du er påmeldt.

Må tidligere deltakere gjøre alt på nytt?
Alle som har deltatt i kampanjen tidligere kan bruke samme e-postadresse og passord som før. Du må sjekke profilen din for å sikre deg at alle opplysninger stemmer. Når du oppdaterer og lagrer, blir du påmeldt.

Får jeg beskjed om at jeg er påmeldt?
Når din påmelding er mottatt, sender kampanjen bekreftelse til din oppgitte e-postadresse.

Problemer med påmelding?
Får du problemer med påmelding, tar du kontakt ned kampanjens leder Bjørne Jortveit: 

aenne.ramm@kristiansand.kommune.no

Kan jeg registrere reiselengde?
Nei, det er det bare antall grønne reiser som registreres.

Hvordan verver jeg?
Bekreftelsen du får om påmelding på e-post inneholder en kode til bruk ved verving av nye deltakere. Du finner også din kode på «Min side» og under «Din profil». Personer som du verver, må taste inn din vervekode når de melder seg på kampanjen. Er du på Facebook, kan du sende vervekoden til vennene dine.

Kampanjen registrerer hvem som verver, og hvor mange hver enkelt har vervet. 

Se vervepremiene og de andre flotte premiene her!

Hvordan vet jeg at jeg har vunnet premie?
Alle som vinner premie, får melding om dette på e-post eller en telefon fra kampanjeledelsen. Unntaket er vervepremier, som sendes ut i posten uten annen informasjon.