— bli med på miljølaget!
Reis klimavennlig, kom i form og vinn premier!

Lar bilen stå

Publisert 23.06.2014

Torfinn Omdal tenker helse, miljø og velvære. Derfor lar han bilen stå.

Torfinn Omdal tenker helse, miljø og velvære. Derfor lar han bilen stå.

– Jeg er nok mer miljøbevisst enn mange. Dessuten ser jeg på det å gå til jobb og butikk som gratis trim, sier 54-åringen fra Vennesla.

Han  er leder av Miljøvernforbundet i Vennesla, og engasjerer seg i alt fra bilbruk til salting av veier.

– Vi må ta vare på naturen, sier venndølen.

Han har alltid syklet eller gått, uansett om det er til skole, jobb, butikk eller besøk. Og han har ikke mye til over for sånn mange mosjonister driver på i deg.

– De kjører et par kilometer for deretter å løpe på en tredemølle eller trimme på en spinningsykkel på et treningssenter. Hvorfor kan de ikke bare gå, løpe eller sykle en tur ute i naturen? Spør Omdal.

Vi står utenfor Meny i Vennesla sentrum. Omdal utstyrt med stor sekk på ryggen – praktisk og atskillig mer miljøvennlig enn bæreposer i plast.  

De fleste som skal handle kommer i bil til butikken.

– Mange av de har kort vei hjem og kunne med fordel latt bilen stå. De tenker for lite på egen helse og miljø, mener Omdal.

Han går minst en time daglig. Turen fra Brandebakken til naturbarnehagen, hvor han jobber, tar drøye halvtimen. I tillegg er arbeidsdagen fylt med utendørsaktivitet.

Med andre ord følger Omdal Helsedirektoratets oppdaterte anbefaling om fysisk aktivitet. Direktoratet oppfordrer til mindre stillesitting, og aller helst til 300 minutter med moderat aktivitet i uken. Følger man de nye anbefalingene øker man mulighetene for god helse og minsker risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt og diabetes.

– Klart at fysisk aktivitet er bra for helsen, sier Omdal. 

De daglige turene gjennom Vennesla sentrum er også sosiale.

– Jeg møter mange hyggelige mennesker. Det ville jeg ikke gjort om jeg hadde kjørt bil. Dessuten er det en egen ro, spesielt om morgenen, å spasere. Det er vidunderlig å høre fuglekvitter og bare ånde inn en ny dag, sier Omdal.

[Tilbake]
article_image
27
okt
Hvem kjører grønnest i år?
"Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder" er en av de flinkeste lagene i Jeg kjører grønt kampanjen så la...
Les mer
article_image
14
okt
Vinnere til supertirsdag
12. oktober var supertirsdag, og 424 deltakere har registrert grønne reiser! Her er vinnerne.
Les mer