— bli med på miljølaget!
Reis klimavennlig, kom i form og vinn premier!
Fylkesordfører Terje Damman ogavtroppende Søgne-ordfører klippet snor for miljøgata gjennom Lunde sentrum. Bak /holdende i snoren) prosjektleder Inger Ann Fidjestøl i Statens vegvesen.

Miljøgata i Lunde åpnet

Publisert 21.10.2015

19. oktober ble miljøgata i Lunde sentrum åpnet med taler, snorklipp og marsipankake. Fylkesordfører Terje Damman og avtroppende Søgneordfører Åse R. Severinsen klippet snor.

Da fylkesordføreren holdt tale, kjørte det en råner med lydhornet på gjennom sentrum. Det var en klar protest mot nedsatt hastighet gjennom sentrum. Men Terje Damman roste prosjektet og sa det har blitt et flott og hensiktsmessig anlegg. Prosjektet har tatt hensyn til de som i Lunde sentrum og de myke trafikantene. Han takket entreprenøren Kaspar Strømme AS og Statens vegvesen anlegget.

Lunde sentrum har fått et betydelig ansiktsløftning. Det er bygd nytt fortau og ny bussbu på sydsiden av Lundeveien. Farten er nedsatt til 40 km/t og det er laget innsnevringer i veibanen i hver ende av sentrum for å redusere hastigheten. Det er også anlagt fortau på broa over Lundeelva. Endelig er det etablert et grøntareal.

Ordfører Åse R. Severinsen understrekte hvor viktig det er at hastigheten nå er blitt satt ned, og at det er bygd fortau. 

- Det er mye gjennomgangstrafikk, og Lundeveien er skolevei. Man taper ikke mange sekunder om det er 40 km i noen få meter gjennom sentrum, sa Severinsen. 

Jostein Andreassen, kjent lærer og lokalhistoriker, fikk ordet under åpningen. 

- På vegne av alle som har vært fritt vilt på Lundeveien i 50 år er jeg så takknemlig. 50 meter oppe i gata her mistet jeg en lekekamerat da jeg var gutt. Det har sittet i meg siden, sa Andreassen.

Prosjektleder i Statens vegvesen, Inger Ann Fidjestøl, sa at dette prosjektet ble spilt inn av Søgne kommune da man skulle bestemme hva bompengene fra bomstasjonene i Kristiansand skulle brukes til. Prosjektet har hatt en lang fødsel. Så tidlig som i 2005 ble det vedtatt en reguleringsplan for såkalt miljøprioritert gjennomkjøring. Foreløpig er det bare gjort tiltak på sydsiden av Lundeveien. Det er nemlig ikke klart hvilke planer som skal realiseres på nordsiden. 

Byggeleder i Statens vegvesen, Janicke Nicolaisen, roste entreprenøren nærmest opp i skyene. Hun gav blomster til byggeleder Olaf Høigilt og hans kollega Sondre Loland. Høigilt gjengjeldte rosen. Det var nesten så man måtte tørke en tåre fra øyekroken. Superlativene stod i kø. Med andre ord en verdig avslutning på en en fin åpning i det fantastiske høstværet.

[Tilbake]
article_image
27
okt
Hvem kjører grønnest i år?
"Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder" er en av de flinkeste lagene i Jeg kjører grønt kampanjen så la...
Les mer
article_image
14
okt
Vinnere til supertirsdag
12. oktober var supertirsdag, og 424 deltakere har registrert grønne reiser! Her er vinnerne.
Les mer