— bli med på miljølaget!
Reis klimavennlig, kom i form og vinn premier!
På innfartsparkeringen er det plass til 33 biler. Anlegget er bygd for ivelendinger og venndøler i nordlige deler av sin kommune. Foto: Kolukcija Samir, Statens vegvesen.

P-anlegg for Setesdalsbanen og innfartsparkering

Publisert 29.11.2018

21. november ble det åpnet et kombimert p-anlegg for innfartsparkering og besøksparkering for Setesdalsbanen ved Grovane stasjon i Vennesla. Anlegget har totalt 90 p-plasser, oppstillingsplass for turistbusser, sykkelaparkering og nytt busstopp ved Fv 405.

Ordførerne i Iveland og Vennesla, Gro Anita Mykjåland og Nils Olav Larsen, klippet snor sammen med avdelingsleder på Setesdalsbanen Øystein Aasen. 

På grunn av snøvær og av hensyn til Indre Ludefladen Jazz ble selve åpningarrangementet holdt inne på kafeen i stasjonsbygningen. Jazz-ensemblet skapte en flott stemning med sin besetning: Rolf H. Arntsen  (gitar), Ole Louis Lilløy (bass), Anders Robstad (flygelhorn) og Øystein Haugsjerd (trommer). 

Fylkesordfører Terje Damman, de to ordførerne i Iveland og Vennesla, Øystein Aasen og prosjektleder i Statens vegvesen Inger Ann Fidjestøl holdt taler. Alle fremholdt betydningen av p-anlegget for Setesdalsbanen. Ordnet parkering er en milepæl i Setesdalsbanens historie. Gro Anita Mykjåland uttrykte stor tilfredshet over at Iveland endelig har fått sin første innfartsparkering.

Nils Olav Larsen minnet om at Grovane stasjon er Venneslas 1000-års sted. Ekstra flott er det 
det derfor at p-anlegget har fått en formidabel ansiktsløftning.

Hevet én meter
P-anlegget har vært rammet av flom flere ganger. Rugåna har gått over sine bredder. Nå er
p-plassen hevet én meter opp, i tillegg til at plassen er skikkelig drenert med kummer og rør.
Med andre ord er anlegget blitt sikrere mot flom.

Innfartsparkering
Anlegget er bygd i to trinn. Innfartsparkeringen med ny bussholdeplass og ny innkjøring
til parkeringsplassen ble bygd først. Innfartsparkeringen har 33 biloppstillingsplasser
og er bygd i regi av ATP-samarbeidet for statlige belønningsmidler. Denne delen har kostet ca. 3,5 mill. kr. Anlegget er først og fremst bygd for innbyggere i Iveland og øvre del av Vennesla. De kan sette fra seg bilen gratis på Grovane og ta Venneslabussen videre mot Kristiansand. Det går to busser i timen rushtid. Innfartsparkering brukes også som parkering for besøkende til Setesdalsbanen

16 innfartsparkeringer i regionen

Terje Damman opplyste at innfartsparkeringen på Grovane er den 16. i rekken i Kristiansandsregionen, og at det totalt er 813 p-plasser på disse anleggene. Men belegget er bare 40 prosent. Det betyr at mange ennå ikke er klar over at dette tilbudet fins, og at innfartsparkering-plassene må markedsføres bedre. Statens vegvesen har laget et infoark om innfartsparkeringen på Grovane. Ikke minst er det viktig at denne distribueres på ulike måter i Iveland. 

Parkering for Setesdalsbanen
 2. byggetrinn er en solid oppgradering av det resterende parkeringsarealet ved Grovane stasjon, med tanke på et av Sørlandets største turistattraksjoner skulle få skikkelige parkeringsforhold, både personbiler og turistbusser. Oppgraderingen har bestått i asfaltering, anleggelse av busstopp for turistbusser, belysning og oppmerking av parkeringsplasser for personbiler. Totalt er 57 p-plasser øremerket besøkende til Setesdalsbanen.

Bak byggetrinn to står Vennesla kommune og Vest-Agder fylkeskommune på vegne av Setesdalsbanen som er en del av Vest-Agder Museet. De to aktørene har finansiert
2. byggetrinn med 850.000 kr hver – totalt 1,7 mill. kr. Midler til 2. byggetrinn ble bevilget i ekspressfart høsten 2017. Da innfartsparkeringen stod ferdig 2017, var partene enige om at resten av p-arealet ved Grovane stasjon måtte få samme standard..

Vennesla kommune har vært byggherre for trinn 2, og har også gjort en del grunnarbeid på trinn 1. Mesta har vært entreprenør for byggearbeidene på trinn 1, med Statens vegvesen som byggherre.[Tilbake]
article_image
27
okt
Hvem kjører grønnest i år?
"Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder" er en av de flinkeste lagene i Jeg kjører grønt kampanjen så la...
Les mer
article_image
14
okt
Vinnere til supertirsdag
12. oktober var supertirsdag, og 424 deltakere har registrert grønne reiser! Her er vinnerne.
Les mer