— bli med på miljølaget!
Reis klimavennlig, kom i form og vinn premier!
Martin Ramsland grønn skjorte

Startkapteinen på Miljølaget

Publisert 02.07.2020

Kaptein på Start, Martin Ramsland (27), sykler rundt på sin mors gamle DBS med tre gir. Til trening på Sør Arena, til kamerater, til butikken og til Bertesbukta for å bade eller fiske.

Martin Ramsland er med andre ord en perfekt frontfigur for Jeg kjører grønt. Martin oppfordrer alle som bor, jobber eller studerer i Kristiansandsregionen til å melde seg på i år. Han heier på Miljølaget, og syns helse, miljø og klima er gode saker å stå opp for i hele byen. Selv bor han på Lund, ikke langt fra Sør Arena.


– E
n av grunnene til at jeg bosatte meg i denne bydelen, var at jeg ikke trenger bil til daglige gjøremål, sier Martin. Han bruker bil bare når han må, og anslår at han kjører under 15 000 kilometer i året, noe som faktisk er ganske moderat. –Jeg trener så mye ellers at syklingen i seg selv ikke gir særlig ekstra effekt. Men det er deilig å komme ut i frisk luft, og være opplagt når jeg kommer på trening.

– Når jeg sykler i Østre Ringvei på vei til Sør Arena, ser jeg lagkamerater komme kjørende i bil. Da drar jeg på litt og viser at du kommer fortere fram med sykkel. Som Start-kapteinen har jeg nok en jobb å gjøre som påvirkningsagent internt!

Marnardals-gutt og Start-mirakel
Martin vokste opp i Marnardal, der togstasjonen er midtpunkt i bygda. Faren hans har alltid hatt jobb knyttet til jernbanen, først i Jernbaneverket og nå i Bane Nor. Han har med andre ord fått kollektivreiser inn med farsmelka. – Da min bror studerte på UiA og jeg bodde hjemme i Marnardal, tok jeg toget til Kristiansand. Sammen brukte vi beina til Starts hjemmekamper.

Som fotballspiller begynte Martin i Marnardal Idrettslag, for deretter å avansere til Mandalskameratene, Strømmen og Sogndal, før han fikk kontrakt med Start i august 2019. Martin var mirakelmannen som sterkt bidro til at Start kom tilbake til Eliteserien i 2020. Han scoret ekte hattrick mot Sandnes Ulf hjemme på Sør Arena i fjor høst, en kamp Start vant 3-2. Nå bidrar Martin i tillegg på Miljølaget, som saktens også kan trenge mange mirakelmenn og mirakelkvinner.

Godt miljø for neste generasjon

Martin har fått med seg at det vanligvis er rundt 3000 deltakere i Jeg kjører grønt hver høst. Som oss synes han det gjerne kunne være enda flere, og oppfordrer alle til å melde seg på. – Min motivasjon er å gjøre en innsats for å redusere utslippene fra trafikken. Jeg ser absolutt poenget med at framtidige generasjoner har krav på et godt miljø, sier han.

Martin utfordrer alle som bor i rimelig nærhet til å sykle eller gå til Starts hjemmekamper. Det er godt tilrettelagt for det, med god sykkelparkering på sydsiden av Sør Arena. – Tilskuerne bør bidra med sin innsats for miljø og klima, mener han. – Det blir nok åpnet opp for flere tilskuere etter hvert. Og jo flere som sykler og går, jo kortere blir køen av biler hjemover fra kamp!

[Tilbake]